ISOfix framsäte

ISOfix i framsäte – varför är det så ovanligt i många bilar?

ISOfix-systemet är i grunden utformat för att skydda barn så effektivt som möjligt, vilket sker genom att förankra bilbarnstolar på ett säkert och standardiserat sätt. Anledningen till att ISOfix främst återfinns i baksätet är därför ganska enkel: baksätet, till skillnad mot bilens framsäte på passagerarsidan, erbjuder generellt sett en säkrare miljö för barn, eftersom det är längre bort från kollisioner framifrån och utlösande krockkuddar. De flesta rekommendationer från myndigheter och biltillverkare uppmanar föräldrar att placera barn i baksätet, både av säkerhetsskäl och för bekvämligheten att hålla koll på barnet.

Nedan går vi igenom om vad ISOfix är, hur tekniken (standarden) uppkom, var fästena oftast placeras och vilka regler som gäller kring allt detta. Missa inte denna viktiga information!

Vad är ISOfix egentligen för något?

ISOfix är ett universellt förankringssystem för bilbarnstolar som syftar till att ge en säkrare, enklare och mer konsekvent montering än traditionella bilbältesinstallationer. Namnet ISOfix antyder en standard framtagen för att underlätta korrekt montering av bilbarnstolar med minimal risk för felinstallation. Systemet består av två metallbyglar som är fastsvetsade eller fastbultade i bilens kaross samt en tredje förankringspunkt (stödben) för extra stabilitet beroende på stolstyp.

Genom att snäppa fast bilbarnstolen i dessa byglar elimineras mycket av den mänskliga faktorn vid installation. Därmed minimeras risken för att stolen monteras med fel bältesdragning, för löst spänt bälte eller med fel lutning, vilket tidigare kunde leda till allvarliga olyckor vid kollisioner.

Kuriosa: Detta betyder namnet ”ISOfix”
Ordet ISOfix är en sammansättning av ISO (International Organization for Standardization) och fix, där ”fix” indikerar en fast förankring. Formellt sett bygger systemet på standarden ISO 13216, som beskriver hur infästningspunkterna och stolarnas fästanordningar ska utformas och dimensioneras för att uppfylla höga säkerhetskrav.

Då uppfanns tekniken
Grunderna till ISOfix utvecklades under 1990-talet genom ett samarbete mellan biltillverkare, barnstolsproducenter och säkerhetsorganisationer. Systemet blev dock först formellt standardiserat kring 1997, då ISO 13216 fastställdes. Efter detta följde successiva anpassningar av regelverken internationellt, vilket ledde till att allt fler bilar och barnstolar anpassades för ISOfix-monteringar.

ISOfix innebär att man fäster bilbarnstolen i särskilt framtagna fästpunkter varav bilbältet inte behöver användas såsom förr i tiden detta ger ökad säkerhet och flexibilitet
ISOfix innebär att man fäster bilbarnstolen i särskilt framtagna fästpunkter, varav bilbältet inte behöver användas såsom förr i tiden – Detta ger ökad säkerhet och flexibilitet.

Finns ISOfix i alla bilar och fordon?

I dagsläget är ISOfix vanligt förekommande i personbilar som tillverkats under 2000-talet och framåt, särskilt här i Europa där regelverken kring barns säkerhet i fordon är strikta. För nya personbilsmodeller som säljs inom EU är ISOfix i baksätet i princip obligatoriskt.
När det gäller andra fordonstyper, exempelvis lastbilar och bussar, är situationen mer varierad. Vissa moderna lastbilar kan ha ISOfix-fästen för passagerarsätet i hytten (framför allt i dubbla hyttversioner av mindre lastbilar), men det är ovanligare. Bussar och tyngre fordon prioriterar ofta andra aspekter av säkerhet och är inte lika reglerade på just denna punkt, även om det skulle kunna förekomma i specialanpassade varianter.

ISOfix till såväl passagerarsidans framsäte samt baksätena?

Eftersom den huvudsakliga funktionen för ISOfix är att montera bilbarnstolar, är det mer logiskt och säkrare att placera barn i baksätet. Forskning och olycksstatistik visar att baksätet (särskilt mittenplatsen i baksätet) ofta är den säkraste platsen i bilen. Krockkudden i framsätet utgör dessutom en extra risk för barn, då en utlösning av denna airbag kan skada dem allvarligt. Av denna anledning kräver många biltillverkare att passagerarairbagen måste inaktiveras om en barnstol överhuvudtaget ska placeras i framsätet.
Trots detta finns det situationer där föräldrar eller andra förare önskar montera en bilbarnstol i framsätet. Eftersom efterfrågan är relativt liten och säkerhetsriskerna anses större, har majoriteten av biltillverkare valt att inte erbjuda ISOfix-fästen i framsätet.

på passagerarsidan fram är det mycket ovanligt med ISOfix istället brukar barnstolarna placeras bakåtvänt och monteras fast med det ordinarie bilbältet
På passagerarsidan fram är det mycket ovanligt med ISOfix, istället brukar barnstolarna placeras bakåtvänt och monteras fast med det ordinarie bilbältet.

Därför är det säkrast för barnet att åka bak i bilen!

Krockzoner
Baksätet befinner sig längre ifrån den primära krockzonen, vilket ger barnet extra skydd om en frontalkrock skulle inträffa.

Krockkudde och airbag
I framsätet kan en aktiverad airbag skada ett litet barn allvarligt, särskilt om det sitter i en bakåtvänd stol. Airbagens kraft och utlösningsriktning är optimerad för vuxna i normalläge.

Bättre helhetslösning
Bilens baksäte är generellt designat för passagerare som kräver extra skydd eller förankringsmöjligheter, därav att bilarna från fabrik utrustas med ISOfix bak.

Finns det någon bilmodell som har ISOfix till framsäte?

Ja, ett fåtal modeller erbjuder ISOfix i passagerarsätet fram, men detta är undantag snarare än regel. Exempelvis har vissa familjebilar i premiumsegmentet (till exempel vissa Volvo-, Audi- eller BMW-modeller) haft möjlighet att välja till ISOfix-framsäte som extrautrustning eller standard i särskilda utföranden. De flesta tillverkare kräver dock en avstängningsbar passagerarairbag för att detta ska vara säkert. Det är därför viktigt att alltid kontrollera i fordonets instruktionsbok om passagerarsätet är godkänt för barnstolar och om airbagen kan inaktiveras korrekt.

notera att om bilbarnstolen monteras i framsätet så behöver krockkudden gå att stänga av annars är det en direkt livsfara för barnet
Notera att om bilbarnstolen monteras i framsätet, så behöver krockkudden gå att stänga av, annars är det en direkt livsfara för barnet!!

Såhär gick man tillväga innan ISOfix blev en standard

Innan ISOfix-standarden slog igenom monterades i princip alla bilbarnstolar med hjälp av bilens vanliga trepunktsbälten, eller i äldre fall även tvåpunktsbälten. För korrekt installation krävdes ofta att föraren följde detaljerade instruktioner kring hur bältet skulle dras genom stolens konstruktion, och hur spärrar, klämmor eller extra band skulle användas för att fixera stolens position. Problemet var att det fanns en betydande risk för felinstallation. Om bilbarnstolen satt för löst eller i fel vinkel kunde detta allvarligt försämra skyddet, vilket dessvärre bekräftades av olycksstatistik och krocktester.
Det är just denna problematik som ISOfix är designat för att lösa. Genom två fasta fästpunkter i fordonet, standardiserade över olika bilmärken och stolsmodeller, minimeras monteringsfelen och därmed risken för skador.

Ytterligare användningsområden för dessa fästpunkter?

Även om ISOfix i första hand är utvecklat för montering av just bilbarnstolar, kan själva förankringssystemet potentiellt användas för andra typer av utrustning. I praktiken är det däremot ovanligt att ISOfix nyttjas för annat än barnstolar, eftersom standarden är noggrant utformad för att passa dessa stolar och deras specifika förankringspunkter.
Det förekommer dock speciallösningar för personer med särskilda behov eller unika typer av säten och sitsar (till exempel vissa anpassade stolar för funktionshindrade barn eller vuxna). Dessa kan då dra nytta av ISOfix-fästena för att snabbt och säkert kunna monteras i fordonet. För transport av bagage eller andra föremål används snarare lastöglor, spännband, takboxar, bakboxar och liknande system som är anpassade för lastförankring eller lastutrymme.

Lagar och regler vad beträffar ISOfix och bilbarnstolar

EU-regler
Inom EU finns flera förordningar som styr hur barn ska transporteras i bil. Framför allt finns regelverk som ECE R44/04 och senare ECE R129 (i-Size), som fastställer tekniska krav på bilbarnstolar. Dessa regelverk samverkar med kravet att nya bilmodeller ska ha ISOfix-fästen i baksätet.

Obligatoriskt i nya bilar
I princip alla nya personbilsmodeller som säljs i EU måste vara förberedda för ISOfix i åtminstone två sittplatser i baksätet. En del länder har ytterligare nationella tilläggsregler för att stärka barns säkerhet, men EU-reglerna utgör basen.

Avstängningsbar passagerarairbag
Om en bilbarnstol monteras i framsätet – oavsett om ISOfix finns eller inte – krävs i många länder att krockkudden (airbagen) är avstängd eller automatiskt inaktiveras (dvs. att det finns en trycksensor i framsätet). Att inte följa detta kan leda till juridiska konsekvenser och framför allt äventyra barnets säkerhet.

Användaransvar
Oavsett lagkrav vilar ansvaret för korrekt montering på föraren eller ägaren av fordonet. Även i bilar som har ISOfix är det viktigt att följa barnstolens instruktioner och fordonets manual för att säkerställa att allt är korrekt.

Läs gärna mer om ISOFIX hos NTF, dvs. Nationella trafiksäkerhetsförbundet.

Vi avrundar – ISOfix till framsäte och baksäte?

Att montera en bilbarnstol kan upplevas som en komplicerad process, särskilt för den som inte gör det regelbundet. ISOfix-systemet förenklar och standardiserar proceduren, vilket ökar chansen att stolen installeras på ett säkert sätt. Säkerhetsaspekten är grunden till att ISOfix i princip alltid återfinns i baksätet: där är barnet som mest skyddat mot frontalkrockar och potentiella faror som uppstår av en krockkudde.

Att ISOfix i bilens framsäte är ovanligt beror dels på att lagar, rekommendationer och försäkringsbolagens riktlinjer i hög grad avråder från att placera små barn i framsätet, dels på att biltillverkarna vill undvika den extra komplexiteten med att inaktivera airbagen eller designa om utrymmen fram. I vissa fall finns det dock möjlighet att montera ISOfix även i passagerarsätet fram, men detta är en nischlösning som sällan efterfrågas och därför inte är lika spridd.

Innan ISOfix fanns monterade man barnstolar med bilbälten, en process som kunde vara både tidskrävande och osäker. Även om bältesmontering fortfarande används som komplement, har ISOfix revolutionerat barns säkerhet i bilar och bidragit till att färre skador sker vid kollisioner. För den som överväger att skaffa en ny bil eller uppgradera sin nuvarande barnstol kan det vara klokt att noga kontrollera vilka ISOfix-fästen bilen har och hur barnstolen ska monteras.

I framtiden kan vi komma att se fler anpassade lösningar i takt med att bilar utvecklas tekniskt, och i samband med att autonoma fordon vinner mark kanske hela synen på säte och placering förändras. Tills vidare är dock rekommendationen och standarden tydlig: om det går – placera ditt barn säkert i baksätet med en korrekt monterad ISOfix-stol. Det är den för närvarande överlägset mest beprövade och pålitliga lösningen för att skydda våra yngsta passagerare.

I nästa nyhetsartikel på AutoIndustry fortsätter vi diskussionerna inom ämnena trygghet & säkerhet, men nu handlar det istället om säkerheten i bilverkstäder.